Agentūra atsako: ar reikia papildomai kreiptis į Agentūrą, pasikeitus reglamentavimui nuo 2024 metų?

QCBLo9r0j7DP

2024 metais pasikeitus teisiniam reglamentavimui, sulaukiame padidėjusio suinteresuotų asmenų srauto, kuriems iki 2023 metų gruodžio 31 dienos nustatytos negalios (darbingumo, neįgalumo lygio, specialiųjų poreikių ir jų lygių) terminas dar nebuvo pasibaigęs. Norime atkreipti dėmesį, kad visi anksčiau išduoti dokumentai galioja iki juose nurodyto termino pabaigos.

  • Ar mano dokumentai, kuriuose nustatytas darbingumo lygis, neįgalumo lygis ar specialieji poreikiai, yra galiojantys ir 2024 metais, pasikeitus teisiniam reglamentavimui?

Taip, visi anksčiau išduoti dokumentai galioja iki juose nurodyto termino pabaigos. Naujo gydytojo siuntimo į Agentūrą teikti nereikia.

  • Ar kreiptis dėl negalios nustatymo galima tik pasibaigus nustatytam negalios terminui?

Jeigu pasikeitė sveikatos būklė, net jei negalios terminas dar nepasibaigęs, galite bet kada kreiptis į Agentūrą su naujai gydytojo parengtu siuntimu. Gavus prašymą, bus atliktas  vertinimas ir priimtas naujas sprendimas. Prašymų formas parsisiųsti internetu.

  • Ar galima kreiptis dėl darbingumo lygio prilyginimo dalyvumo lygiui, jei dar nesukako senatvės pensijos amžius ir nustatyto darbingumo lygio terminas iki senatvės pensijos amžiaus?

Taip, galite pateikti prašymą atlikti prilyginimą, ir Agentūra išduos jums naują asmens su negalią pažymėjimą, kuriame bus nurodytas praeito vertinimo metu nustatytas procentas su dalyvumo lygiu, neterminuotam laikotarpiui.

  • Kur kreiptis dėl informacijos apie negalios nustatymą?

Informaciją apie negalios nustatymą suteiks konsultavimo linijos numeriu: (052) 30 30 60, dirbantys specialistai.

  • Ar yra skirtumas tarp dalyvumo lygio vertinimo ir jo prilyginimo?

Taip, šios procedūros skiriasi. Dalyvumo lygis nustatomas išsamiai vertinant bazinį dalyvumą ir individualios pagalbos poreikį, reikalingas gydytojo siuntimas. Darbingumo lygio prilyginimas dalyvumo lygiui vykdomas remiantis asmens pateiktais rašytiniais prašymais ir iki įstatymo įsigaliojimo (iki 2023 m. gruodžio 31 d.) išduotais asmens su negalia pažymėjimais, prilyginant jame nurodytą procentą.

  • Ar galime atlikti darbingumo lygio prilyginimą po to, kai buvo nustatytas dalyvumo lygis? 

Nustačius dalyvumo lygį, darbingumo lygio prilyginimas dalyvumo lygiui nebegalimas. Agentūros specialistai atlieka vertinimą remiantis prašyme pateikta informacija. Tad labai svarbu  prašyme nurodyti pageidaujamą procedūrą – ar tai būtų darbingumo lygio vertinimas, ar prilyginimas.

  • Ar galima atlikti nustatyto specialiųjų poreikių lygio prilyginimą dalyvumo lygiui?

Taip, prilyginimas dalyvumo lygiui yra atliekamas senatvės pensijos amžių sukakusiems asmenims, kuriems darbingumo lygis buvo nustatytas terminui iki senatvės pensijos amžiaus arba turintiems nustatytus didelius ar vidutinius specialiuosius poreikius, kai jie pateikia rašytinį prašymą. Didelių specialiųjų poreikių lygis prilyginamas 15% dalyvumo lygiui, o vidutinių – 40% dalyvumo lygiui.

  • Ar agentūra prilygins nustatytus specialiuosius poreikius dalyvumo lygiui ar darbingumo lygį dalyvumo lygiui jei senatvės pensijos amžius sukako iki 2023 m.? 

Jeigu asmeniui senatvės pensijos amžius sukako iki 2023 m., ir jam buvo nustatytas specialiųjų poreikių lygis, Agentūra, atsižvelgdama į pateiktą informaciją, priims sprendimą, kuris būtų palankesnis asmeniui. Pavyzdžiui, jei iki pensijos amžiaus buvo nustatytas 10% darbingumo lygis, o pensijos amžiuje – didelių specialiųjų poreikių lygis, bus nustatytas 10% dalyvumo lygis.

SVARBU 

Atlikus prilyginimą dalyvumo lygiui asmenims, kuriems iki 2023 m. gruodžio 31 d. buvo nustatytas 0-30% darbingumo lygis iki senatvės pensijos amžiaus arba didelių specialiųjų poreikių lygis, SODRA senatvės pensijų gavėjams automatiškai perskaičiuos pensijas nuo Agentūros priimto sprendimo dienos be papildomo prašymo

LZNS - post author

Mums labai svarbu pasiūlyti neįgaliesiems daugiau galimybių, kad jie galėtų pasinaudoti visomis savo teisėmis ir visapusiškai dalyvautų visuomenės gyvenime.

Komentarai 2

  1. Andrius

    Laba diena ,asmuo yra ne pensininkas jam nustatytas nedarbingumas 15 procentų iki senatvės pensijos. Ar jam reikia kreiptis dabar i agentūra ?Ar tik senatvės pensijų gavėjai sulauks papildomų išmokų ?

    • LZNS

      Tik sulaukus pensinio amžiaus bus mokamos padidintos pensijos asmenims, kuriems nustatytas 0-30 pro. dalyvumas. Galite kreiptis į ANTA atlikti prilyginimą dalyvumo lygiui, tai sulaukus pensinio amžiaus nereiks to daryti, nes dabar esant nustatytam darbingumo lygiui iki senatvės pensijos mažiui, dalyvumas nustatomas neterminuotai.

Parašykite komentarą

Jūsų el. pašto adresas nebus viešinamas